English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Myllymäen torppa

    
Pääosin 1800-luvun loppupuolelta peräisin oleva perinteistä kansanrakentamista edustava torppa.
A cache by : pleksi

Found 7 times (last time was 07/09/2017 (d/m/y) )


4.5 (6 ratings)

Address : Kouvoonholmantie 234, Nummi-Pusula, Lohja, Finland     Google maps

Tietoja Myllymäestä:
--------------------------
Myllymäen torppa on valtakunnallisestikin merkittävä harvinaisuus.

Myllymäessä oli 1850-luvulla yksihuoneinen savutupa, aitta, sauna ja riihi. Viljelyksiä ei ollut paljoa ja ne oli raivattu rakennuksen ympärille. Alue oli tuolloin Lohjan, Vihdin, Tammelan ja Somerniemen pitäjien kylien välissä olevaa asumatonta erämaata.

Tarpeen mukaan myllymäkeen rakennettiin lisää pieniä rakennuksia, kuten pihatto lehmille, sikala, latoja, akanakoppi, ruoka-aitta ym. Vuonna 1881 savutuvan jatkeeksi valmistui toinen takkauunilla varustettu tupa.

Tilan viimeinen asukas Kalle Myllymäki asui torpassa koko elämänsä ajan (1889-1976) eläen lähes luontaistaloudessa. Hänen toivomuksestaan rakennukset ja viljelykset lahjoitettiin Museovirastolle hänen kuolemansa jälkeen. Torppa irtaimistoineen on säilytetty mahdollisimman hyvin sellaisenaan, kuin se viimeiseltä asukkaalta jäi.

Tämä ei siis ole mikään muinaismuisto, vaan tällä on tosiaan asuttu vielä 70-luvun puolivälissä. Torpan rakennuksia tutkiskellessa voi vain ihmetellä, millaista elämä täällä on ollut ilman sähköä, keskuslämmitystä, vesijohtoja, sisävessaa ja niin montaa muutakin asiaa, joita kaupungeissa pidettiin itsestään selvyyksinä.

Myllymäki ei ole auki yleisölle niin, että kaikkiin rakennuksiin pääsisi sisälle tutustumaan, mutta pihamaalle pääsy on sallittu ja joihinkin rakennuksiin voi mennä sisäänkin. Paikalla on Museoviraston pystyttämä esittelytaulu, jossa kerrotaan mm. rakennuksille tehdyistä restaurointitöistä. Koska piha-alue ja pienet pellot ylläpidetään niittämällä, alueella on kesällä hienot kukkakedot.

Ohjeita paikan löytämiseksi:
--------------------------------------
Reittivalinnasta riippuen soratietä 4-6 km. Ainakin 2014 kesällä teiden kunto on ollut hyvä.
Kävelymatka parkkipaikalta torpalle noin 4 minuuttia (oma testini ajokamoissa). Kävelyluokitukseksi laitoin kuitenkin kolmosen, kun perillä torpan alueellakin tulee varmaan käveltyä.

Ilkivallan välttämiseksi paikalle ei ole opasteita (sijainti on kyllä julkaistu netissä Museoviraston toimesta).

1) Voit tulla Seterinkulmantietä (soratie) haluamastasi suunnasta
- Idästä tullessa: Käänny valtatie 2:lta Seterinkulmantielle. Aja sitä n. 2 km ja käänny vasemmalle Granbackantielle (tie haarautuu heti risteyksen jälkeen, mutta vasemmanpuolimmainen haara jatkuu Granbackantienä)
- Lännestä Loukun risteyksestä (Kärköläntien pohjoispää): Aja Seterinkulmantietä noin 4 km ja käänny oikealle Granbackantielle
2) Aja Granbackantietä noin kilometri. Kun tie haarautuu, käänny oikealle. Vaikka Googlen ja TomTom:in kartan mukaan tuosta alkaa Kouvoonholmantie, niin tienviitassa lukee Salovedentie ja sen alla on pienemmät viitat Saarijärvi ja Salovesi. Laita MITTARILUKEMA ylös tässä kohtaa tai nollaa trippi.
3) Jatka risteyksestä yksi kilometri. Tien oikealla puolella on muutaman henkilöauton kokoinen levike, johon voit pysäköidä.
4) Levikkeeltä lähtee metsään traktoripolku, joka johtaa torpalle.

Muoks 19.9.2014: Sähkölinjavinkki poistettu hämäämästä.


Kärkölän kylän sivuilta löytyy esitys Myllymäestä (ks. pdf-linkki) (Open in a new window.)

You must answer this question to log your find :

Selvitä ensin esittelytaulusta, missä on riihi. Kurkista riihirakennuksen siitä ovesta, joka on vain haalla kiinni. Mitä siellä on tulisijan lisäksi?

Answer choices :
  • Kärryn pyöriä
  • Heinäseipäitä
  • Puisia saaveja
  • Puisia puutarhakalusteita

Published :  14/09/2014 (d/m/y) 21:23

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...