English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Mustavuoren luolat ja yhdyshaudat.

    
Viaporin maarintama, Mustavuoren luolat ja yhdyshaudat, Vuosaari, Helsinki.
A cache by : jack

Found 19 times (last time was 22/06/2019 (d/m/y) )


3.9 (17 ratings)

Address : Itäväylä, Helsinki, Finland     Google maps

Mustavuoressa Helsingin Vuosaaresta löytyy kallioon louhittuja luolia. Ne ovat ensimmäisen maailmansodan aikaisia ja tarkoitettu miehistön suojaksi ja ammusvarastoksi. Luolat sekä koko mustavuori muine linnoituksineen on osa Pietarin suojaksi tehtyä linnoitusta saksalaisia vastaan. Venäläiset pelkäsivät saksalaisten hyökkäävän Helsingin kautta Pietariin. Mustavuori on osa laajempaa kokonaisuutta, jota kutsutaan Viaporin maa ja merilinnoitukseksi (Krepost Sveaborg). Viaporin maalinnoitusta alettiin rakentamaan Helsingin ympärille vuonna 1914, kun Suomi oli vielä Venäjän vallan alaisena. Linnoitus jäi keskeneräiseksi johtuen Venäjän vallankumouksesta 1917 ja sitä seuranneesta Suomen Itsenäistymisestä.

Luolalle menevä tie on osin niiltä ajoilta peräisin ja se on osittain kivetty ja säilynyt hyvin. Mustavuoren linnoitusalue on siis jäänyt keskeneräiseksi mutta alueelta löytyy esim. taisteluasemat, piikkilankaesteiden jäännökset, suojahuoneet, tunnelisuojat ja varastot, yhdystieverkosto sekä taustalla sijaitseva tykkipatteri. Alueen tarkasteleminen kestäisi koko päivän ja osa kohteista on vaikeakulkuisessa maastossa. Tämän kohteen eli luolan lähettyvillä on syytä katsoa eteensä.
Sisäänkäynnit sijaitsevat äkkijyrkkien, kuusi metriä syvien, rotkojen pohjilla. Kumpaankin sisäänkäyntiin kuitenkin pääsee.

Jos ajaa kehä III suunnasta Helsinkiin päin, n.1 km jälkeen näkyy vasemmalla parkkipaikka, johon pyörän voi jättää. Kaupungista päin tultaessa Itäväylän ja Niinisaarentien risteyksestä matkaa on n.400 metriä ja parkkipaikka on oikealla. Tutkikaapa hetken oikealla olevaa karttaa. Punainen piste on luolan paikka mäellä ja pieni tien pätkä vasemmalla puolella on parkkipaikalle menevä tie.

Luolalle on n.500 metrin kävelymatka parkkipaikalta metsätietä pitkin loivaa ylämäkeä. Parkkipaikalta kävellään ensin n.350 metriä etelään päin ja sen jälkeen käännytään vasemmalle sitten alkaa kivetty osuus n.150 metriä. Mäen päällä näkyy kaatuneita puita ja oikealla sepelikasa, jota on louhittu luolasta. Siinä näkyy luolan toinen sisäänkäynti. Toinen isompi aukko on muutaman kymmenen metriä siitä etelään päin. Sinne pääsee, jos jaksaa kömpiä metsässä ja kalliolla hieman matkaa luolan suuaukolle menevään louhittuun yhdyskäytävään. Luolan suuaukon nurkilla on valitettavasti kaikennäköistä romua eli kannattaa katsella eteensä ettei loukkaa itseään. Jos tämä kohde kiinnostaa niin kannattaa vähentää hieman ajovarustetta, kun tuolle mäelle lähtee kävelemään ja varata hieman aikaa. Luola kuvassa vasemmalla.

Toinen kuva, oikean puoleinen, on louhittu yhdyskäytävä, n. 7 metriä syvä. Samalta alueelta löytyy myös kaksi keskeneräiseksi jäänyttä luolaa, ehkä n. 15 metriä pituudeltaan. Näille luolille pääsee ehkä vähän helpommin, parkkipaikalta samaa tietä kuin edelliseen luolaan, mutta kääntyy vasemmalle metsään n. 50 metrin kävelyn jälkeen. Siitä n.100-150 metriä niin eteen tulee juoksuhautoja ja kohta kallioon louhittuja käytäviä ja luolia. Näiden alueiden yläpuolella kallioilla on vaarallista liikkua jyrkkien pudotuksien takia ja ajosaappaat on hyvä olla jalassa jos tuonne aikoo mennä.

Täältä myös lisätietoa:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/09/29/helsinkia-kiertaa-1-maailmansodan-linnoitusketju-katso-kartta


Museoviraston sivuilta lisätietoa pääkaupunkiseudun linnoitteista. (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Käy katsomassa luolaa jossa on kaksi sisäänkäyntiä, näkyy kuvassa vasemmalla. Metsään ei tarvitse välttämättä mennä kömpimään.

Published :  11/07/2015 (d/m/y) 17:40

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...