English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Jyrkänkosken ruukki

    
Jyrkänkosken ruukki

A cache by : mao

Found 6 times (last time was 11/06/2018 (d/m/y) )


4.0 (4 ratings)

Address : Jyrkäntie 1881 Jyrkkä, Itä-Suomen Lääni, Finland, Jyrkkä, Sonkajärvi, Finland     Google maps

Vuonna 1831 Salahmin ruukin omistaja Franzen sai luvan masuunin ja kankirautavasaran perustamiseen jyrkänkoskelle. Alkutaival oli hankala, koska Jyrkänkoski sijaitsi syrjässä liikennereiteiltä eikä saatavilla ollut riittävästi työvoimaa. Vuonna 1856 ruukki siirtyi Paul Wahl&Co:on omistukseen osaksi suuryhtymää. Ruukin alueelle rakennettiin englantilaisista tiilistä uusi skotlantilaistyyppinen masuuni vuonna 1874. Ruukissa tuotettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita. 1900-luvun alussa ruukilla oli jopa oma pieni höyrylaiva. Jyrkän kylällä nähtiin kultuurihenkilöitäkin, mm. Juhani Aho, joka riiusteli ruukinhoitaja Braxin kauniin tyttären kanssa. Jyrkkäkosken ruukki oli toiminnassa vuoteen 1919 saakka.

Erämaaruukin uusi aamunkoitto

Museovirasto on suorittanut Jyrkänkosken ruukin suojaus- ja rekonstruointitoimenpiteet vuosina 1996-1998. Jyrkänkoskenruukista on tullut Yläsavon arkkitehtuurinähtävyys: Masuunit ovat saaneet ylleen rohkeat suojarakennukset. Skottimasuunin yhteydessä
on Ruukintupa, jossa on tarjolla pikkulämpimäisiä.

Ruukinhoitajan "Herrala"on peräisin 1830-luvulta, ja sitäkin vanhempi on pihapiirissä sijaitseva hirsinen aittarivi. Kosken äärellä on loisteliaat kala-apajat ja läheisyydessä Nurmijoen 25 km pitkä koskenlaskureitti.
30 km pitkä Volokinpolku tarjoaa patikoijalle koskematonta luontoa ja rauhaa. Joka kesä juhannuksen jälkeisen viikonlopun sunnuntaina on Pajasaaressa perinteinen Ruukinmessu; Ennen vanhaan pappi tuli kerran vuodessa erämaahan kastamaan syntyneet, vihkimään nuoret parit ja hautaamaan vainajat.

Lähde:http://www.sonkajarvi.fi/Suomeksi/Palvelut/Matkailu/Jyrkka/Jyrkkakosken-ruukki
http://www.ruukintupa.fi/
Ruukin tupa myös facebookissa!


Condition for logging the find

Jotta voit merkitä kätkön löydetyksi, sinun tulee fiilistellä ruukin tunnelmaa.

Published :  13/06/2015 (d/m/y) 07:33

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...