English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Junkers JK-274 muistomerkki

    
Muistomerkki suomalaisen pommikoneen putoamispaikalla

A cache by : Miikaael

Found 12 times (last time was 10/05/2018 (d/m/y) )


4.0 (10 ratings)

Address : Unnamed Road, Saulkrastu lauku teritorija, Latvia     Google maps

Junkers JK­274:n viimeinen lento

Suomen Ilmavoimat osti alkuvuodesta 1943 Saksasta 24 uudenaikaista Junkers Ju 88 A­4 ­pommikonetta. Tehdas luovutti koneet tilaajalle huhtikuussa 1943 ja ne lennettiin Suomeen kahdessa erässä. Jälkimmäinen 12 koneen erä starttasi Pohjois­Saksasta Tutowista huhtikuun 22. päivänä. Yksi koneista oli JK­274, jonka miehistöön kuuluivat kersantti Urho Jääskeläinen ohjaajana, luutnantti Lauri Suhonen tähystäjänä ja kersantti Aimo Valkeeniemi radiosähköttäjänä. Lisäksi matkustajana oli alikersantti Erkki Horma, joka palveli suomalaisessa vapaaehtoispataljoonassa Saksassa ja oli lomamatkalla Suomeen.

Koneen lentomatka päättyi traagisesti. Se sai moottorivian Riian pohjoispuolella ja syöksyi metsään lähellä Pabazin kylää, 40 km pohjoiskoilliseen Riiasta 23.4.2013 kello 11:35. Kone syttyi palamaan ja tuhoutui täysin. Kolmehenkinen miehistö ja matkustaja saivat välittömästi surmansa.

Koneen putoamispaikka sijaitsee nykyisen Saulkrastin kaupungin teläpuolella vanhan Tallinna­Riika ­tien varressa sijaitsevan huoltoaseman eteläpuolella. Pabazi ja muita aikallisia kyliä on yhdistetty Saulkrastin kaupungiksi. Uusi tie E67, Via Baltica, on noin 1,5 kilometriä putoamispaikasta itään.

Muistomerkki löytyy huoltoaseman parkkipaikan reunalta.
Huoltsikan pihasta lähtee polku uimarannalle. Kuumana päivänä piha voi olla täynnä uimareiden autoja.


Lisätietoja (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Käy muistomerkillä kunnioittamassa lentoturman uhreja.

Published :  14/06/2015 (d/m/y) 13:37

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...