English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Douglas DC-2, Hanssin-Jukka

    
Suomen ilmavoimien käytössä ollut kuljetuskone.
A cache by : jack

Found 30 times (last time was 25/08/2018 (d/m/y) )


4.0 (21 ratings)

Address : Tuulosentie 1, 14810 Tuulos, Finland     Google maps

Hanssin-Jukka on ollut käytössä Suomen ilmavoimilla vuodesta 1940 ja se poistettiin käytöstä kesäkuussa 1955. Poiston jälkeen kone kuljetettiin purettuna Hämeelinnaan vuonna 1959 toimien kahvilana vuoteen 1981 saakka. Vuoteen 2010 kone oli ilmavoimien varastossa Tikkakoskella. Kone entisöitiin vuosina 2010-2011 samanlaiseen asuun kuin se oli vuonna 1944. Nyt kesäkuussa 2015 kone on saanut paikan Tuuloksen kauppakeskuksen yhteyteen rakennettuun vitriiniin.

Lisää historiasta lyhyesti:

Kone on valmistettu vuonna 1935 Yhdysvaltain Santa Monicassa KLM lentoyhtiölle. Suomeen kone hankittiin lahjoitusvaroin Ruotsin kautta ja annettiin ilmavoimien käyttöön talvisodan aikana 1940. Hankkeen takana oli Ruotsalainen kreivi Carl Gustav von Rosen. Kone muutettiin Suomessa matkustajakoneesta pommikoneeksi. Myös omasuojaksi asennettiin konekivääriaseistus. Yksi pommituslento koneella suoritettiin, mutta teknisten vikojen vuoksi tuloksia ei tullut. Lentäjänä oli sillä lennolla von Rosen. Välirauhan aikana konetta käytettiin kartoitusvalokuvaus- ja kuljetuslennoilla. Hanssin Jukan tunnetuin käyttäjä lienee Marsalkka Mannerheim, joka matkusti koneella useita kertoja.

Jatkosodassa konetta käytettiin mm. kaukopartiomiesten laskuvarjohyppykoulutuksen lentoihin, polttoaineen kuljetukseen ja haavoittuneiden siirtolentoihin. Koneella kyyditettiin myös suomalaisia lentäjiä Saksaan saamaan koulutusta.

Ilmavoimien palveluksen jälkeen kone piti romuttaa, mutta kone saatiin pelastettua Hämeenlinnalaisen lentomestari Osmo Rantalan toimesta. Konetta uhkasi kahvilatoiminnan jälkeen taas romutus, mutta Karjalan lennoston kilta osti koneen Keski-Suomen ilmailumuseolle 1983. Monien vaiheiden ja varastoinnin ja entsöinnin jälkeen kone on saanut onneksi paikan Tuuloksesta.

Koneen valmistusmäärä on 156 kpl, joista on jäljellä kolme: Hanssin-Jukka ja Hollannissa kaksi. Toinen Hollannissa olevista lentää ja toinen on raato. Hanssin-Jukkaa ei kunnostettu lentäväksi. Ja jos jotakuta askarruttaa tuo hakaristi, niin siitä tarkemmin Utin Messerschmitt kohteen esittelyn yhteydessä.

Koneen viereen pääsee hyvin moottoripyörällä, eikä ole pakko edes nousta pyörän selästä. Tuuloksen kauppakeskuksesta löytyy varmasti virvokkeita jos on tarpeen niitä nautiskella.


Wikipediassa lisää aiheesta. (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Käyppä vilkasemassa konetta.

Published :  14/06/2015 (d/m/y) 17:50

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...