English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Pihlajamäen hiidenkirnut, Helsinki

    
Suomen vanhimmat hiidenkirnut
A cache by : jack

Found 25 times (last time was 14/06/2019 (d/m/y) )


3.6 (19 ratings)

Address : Rapakiventie 18, Helsinki, Finland     Google maps

Melkein keskeltä Helsinkiä löytyy Suomen vanhimmat hiidenkirnut, Aarnipata ja Rauninmalja. Toisin kuin muut Suomen tunnetut hiidenkirnut, ne ovat vanhempia kuin viimein jääkausi, mahdollisesti jopa yli 100 000 vuotiaita. Ne ovat siis ainutlaatuisia Suomessa ja koko Skandinaviassa.

Isomman, Aarnipadan suurin halkaisija on 6.9 metriä ja syvyys 8.45 metriä ja sen suurin jauhinkivi on halkaisijaltaan 1.6 metriä ja painaa n. 6 tonnia. Rauninmalja on pienempi, halkaisija 1.6 metriä ja syvyys 3.2 metriä.

Kirnut ovat olleet pitkään piilossa maan alla. Ne löytyivät tietöiden yhteydessä vuosina 1993 ja 1994 hetkeä ennen kallion räjäytystä. Molemmat kirnut löysi Pihlajamäkeä 1960 luvulla suunnitellut arkkitehti. Kirnut tyhjennettiin maa-aineksesta ja vedestä vuonna 1995 jolloin ne myös rauhoitettiin luonnonmuistomerkkeinä.

Ihan vieressä ei ole virallista parkkipaikka, se löytyy n. 150 metrin päästä alakoulun pihasta. Pyörän saa kyllä helposti hiidenkirnujen läheisyyteen jos kehtaa ajaa pikkaisen jalkakäytävää, tai viereisen talon päätyyn parkkiin. Kohteen löytää helposti, aidoilla ympäröity alue näkyy hyvin tielle.

Tällä hetkellä (17.9.2015) alueella on jonkin näköistä tietyö ym rakennus toimintaa eli pyörä vaan rohkeesti kohteen viereen. Hiidenkirnuissa on myös jonkun verran vettä ja tietysti muuta roinaa. Infoan jos ne tyhjennetään joskus. Kuvassa vain yleiskuva että kohteen tunnistaa helpommin. Googlesta löytyy hyviä kuvia lisää.

Lisätietoa Pihlajamäen hiidenkirnuista: http://pihlajamaki.info/tietoa-pihlajamest-mainmenu-887/nhtvyyksi-mainmenu-935/hiidenkirnut-mainmenu-1016


Linkistä lisätietoa hiidenkirnuista. (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Käy kurkkaamassa hiidenkirnuja.

Published :  17/09/2015 (d/m/y) 14:16

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...