English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Tykkitornit

    
Kaksi ilmatorjunta tykkitornia Rajamäellä Nurmijärvellä.
A cache by : jack

Found 21 times (last time was 12/05/2019 (d/m/y) )


3.8 (16 ratings)

Address : Olantie, Rajamäki, Nurmijärvi, Finland     Google maps

Rajamäen Alkon viinatehtaiden (nyk. Altia) tehtaiden suojaksi rakennetut ilmatorjunta tykkitornit ! No, ei kuitenkaan viinanteon suojaksi vaan talvisodan aikana tehtailla valmistettiin n.450 000 molotovin cocktailia eli polttopulloa. Neuvostoliiton ilmavoimat saivat selville tehtaan sijainnin ensimmäisiin pulloihin jääneen merkinnän takia. Tehtaat olivat tärkeä pommituskohde talvisodassa mutta tulokset jäivät huonoksi.

Tornit rakennettiin välirauhan aikana. Alkon tehtaat oli ostanut kaksi 40mm Bofors ilmatorjunta tykkiä joulukuussa 1939 ja ne sijoitettiin näihin torneihin. Jatkosodan aikana tehdas ei ollut tärkeä pommituskohde mutta ilmatorjuntajaos joutui muutaman kerran osallistumaan taistelutoimintaan. Alko sai nämä tykit takaisin puolustusvoimilta 1990 luvun alussa, toinen on sijoitettuna Alkon tehdasmuseoon Rajamäelle. Tehdasmuseo on ollut yleisöltä suljettuna sen avajaispäivästä vuodesta 1963 lähtien johtuen Suomen alkoholilainsäädännöstä !

Kohde on helppo löytää, Olantie on hyväkuntoista hiekkatietä, pääsee millä pyörällä vaan. Reilu 100m niin näkyy ajokieltomerkki, siihen voi jättää pyörän ja ensimmäinen torni näkyykin jo siitä.


Linkistä lisätietoa Rajamäen tehtaista. (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Käy kattelemassa torneja.

Published :  17/07/2015 (d/m/y) 07:14

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...