English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Haukilahden taisteluhaudat

    
1. maailmansodan linnoitusketjun läntisin osa
A cache by : jlik

Found 22 times (last time was 07/05/2018 (d/m/y) )


3.5 (18 ratings)

Address : Toppelundintie 2, Espoo, Finland     Google maps

Linnoituksen läntinen osa päättyy Haukilahteen, meren rannalle. Retkikohteiksi sopivat puolustusasemat sijaitsevat omakotitonttien väliin puristuneella jyrkähköllä kalliolla. Mäelle pääsee nousemaan pohjoisen suunnasta, Toppelundintieltä. Polkua jaksaa kävellä prätkäkamppeet päällä.Puolustusaseman kohde 13 eteläosa on aidalla erotetulla yksityisalueella, jonne ei pidä mennä. Ensimmäisen maailmansodan aikana Hietaniemen rannassa oli laituri, jossa pystyttiin purkamaan meritse tuotuja rakenustarvikkeita linnoitustyömaalle.

Kätkökuvan oikeanpuoleisen kartan kohteet 12 ja 13 muodostavat puolustusaseman, jonka pohjoisosa on jäänyt yksityistontin ja Toppelundintien alle. Taisteluhaudat ovat paikoitellen huomattavan syviä. Niiden ampumakorokkeiden alapuolelle on betoniin kiinnitetty säännöllisin välimatkoin rautarenkaita. Renkaissa roikkui joko köysiä tai puuriukuja jotka toimivat porrasaskelmina helpottamassa nousemista haudan pohjalta ampumakorokkeelle. Taisteluhaudan yläosan rintasuojan betoniin kiinnitettiin vaijerilenkkejä, joiden välissä oli todennäköisesti köysi antamassa jalansijaa, mikäli haudasta olisi pitänyt nousta ylös sen reunalle. Miltei kaikki vaijerilenkit ovat ruostumisen myötä irronneet rintasuojasta ja hävinneet.

Yhdessä konekivääri asemassa on vielä jäljellä puurakenteita ampuma-aukon yläpuolella. Ilman betonikattoa olevissa konekivääriasemissa saattoi aikoinaan olla hirsikatot. Taisteluhautojen rintasuojiin tehtiin kaarevaseinäisiä syvennyksiä tähtäysasemiksi. Niiden ehjänä säilyneet katot tuettiin teräspalkeilla ja tähystysaukot varustettiin suljettavilla luukuilla. Kohteen eteläpää sijaitsee yksityisalueella

Prätkän voi parkkeerata Toppelundinkujalla olevan päiväkodin pysäköintialueelle, josta lähtee polku. Toinen vaihtoehto on kävellä n. 150m Toppelundintieltä alkavalle polulle (käänny oikealle Toppelundintielle Westendiä kohti). Polku on n. 20 m Westend kyltistä eteenpäin.


Lisää aiheesta löytyy Ylen sivulta (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Käy ainakin katsomassa taisteluhaudan alkupäätä joka on n. 20m Toppelundintieltä. Jos sinulla on aikaa niin kävele polkua pitkin taisteluhautojen loppupäähän, josta on hienot merimaisemat.

Published :  25/07/2015 (d/m/y) 04:35

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...