English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Mälkiän sulku

    
Näköalapaikka Saimaan kanavan korkeimman sulun touhuihin.
A cache by : pleksi

Found 14 times (last time was 03/11/2018 (d/m/y) )


3.9 (9 ratings)

Address : Läntinen Kanavatie 40, Lappeenranta, Finland     Google maps

Mälkiä on sulku Saimaan kanavassa. Sen putouskorkeus on 12,4 metriä ja se on Saimaan kanavan korkein sulku (wikipedian mukaan). Sulku sijaitsee Lappeenrannassa ja on ensimmäinen sulku kun Saimaalta lähdetään kohti Suomenlahtea.

Kätkön kohde on kanavan länsirannalla oleva tasanne, josta on hyvä näkymä sulkuun. Kuutostieltä alkavat opasteet Saimaan kanavalle johdattavat vastarannalle museoalueelle, joka sekin on mielenkiintoinen, mutta sieltä ei näe itse sulkua (vanhan kanavan sulkuja kylläkin).

Sulun itäpuoleisessa sinämässä on kolme liikkuvaa pollaria (kiinnityspisteitä, joka nousevat ja laskevat veden pinnan mukana), joihin alukset kiinnitetään. "Ruuhka-aikaan" niin, että yksi vene kiinnitetään pollariin ja muita veneitä sitten sen kylkeen. Ylöspäin mentäessä sulku on oikea alusten poreamme ja virtaukset sulussa pyrkivät liikuttamaan veneitä varsin kovalla voimalla. Alaspäin kyyti on huomattavasti rauhallisempi.

Kerran ajoimme Suomenlahdelta Saimaalle 30-tonnisella troolarilla niin, että miehistönä kipparin lisäksi oli vain minä ja vaimoni. Vaimo paimensi hinauksessa ollutta isoa kumivenettä ja minä tein kansihommat (lepuuttajat ja paatin kiinnitys). Mälkiässä tuli joku hämminki, eikä ohjaus riittävän lähelle pollaria onnistunut ekalla yrityksellä. Troolari on tuollaisessa sulussa pysäyttämisen jälkeen oikeastaan ohjailukyvytön, joten toista yritystä ei oikein tule. Meillä ei ollut siis köyttä kiinni, kun vesi alkoi jo nousta. Oli aika karmea tunne, kun hetken aikaa mentiin sulussa täysin virtausten armoilla. Valvomosta kyselivät radiopuhelimella, että "Mitäköhän te siellä oikein teette?". Onneksi mukana oli todella pitkä puoshaka, jolla viimein saatiin köysi kiinni ja päästiin ylös mitään rikkomatta.

Kanavan länsipuolella lähtee uudesta liikenneympyrästä Läntinen Kanavatie, jota tulee ajaa kohti Kuutostietä. Tasanteelle ei ole mitään opasteita, mutta sen löytää kyllä helposti, kunhan löytää Läntisen Kanavatien. Heti Kuutostien sillan alituksen jälkeen oikealla on pieni soratieliittymä, jonka päässä on muutaman auton kokoinen parkkipaikka. Tasanne on aivan parkkipaikan vieressä.

Jos olet epävarma ajamaan/kääntämään pyörää kaltevalla sorapinnalla, arvioi tarkkaan, menetkö.


Condition for logging the find

Kerrothan ainakin jotain jotain visiitistäsi.

Published :  17/08/2015 (d/m/y) 13:36

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...