English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Herttoniemen kartano

    

A cache by : jlik

Found 15 times (last time was 29/06/2019 (d/m/y) )


3.5 (13 ratings)

Address : Linnanrakentajantie 12, Helsinki, Finland     Google maps

Herttoniemen kartano oli keskiajalla aateliskartano, joka koostui monista pienistä tiloista. Vähitellen alueen tilat yhdistyivät 1600-luvun loppupuolella, kun Peter Wetter lunasti velallisiltaan itselleen kaikki Herttoniemen rälssisäterin lähitilat. Viaporin linnoituksen suunnittelija August Ehrensvärd osti kartanon 1700-luvun puolivälissä minkä jälkeen kartanon omistajat olivat Viaporin upseereita.

Yksi omistajista oli vara-amiraali Carl Cornstedt, joka rakennutti vuonna 1815 kartanon päärakennuksen, kaksikerroksisen kivirakennuksen, jonka suunnitteli Pehr Granstedt. Tuolloin monet kartanoista olivat puurakenteisia. Kartanon alueella oli kaikkiaan 15 hehtaaria puistoa, jossa kiemurteli polkuja, ja johon oli tehty pieniä lammikoita. Kartanon upea puisto jakaantuu kahteen osaan: toinen osa on säännönmukainen barokkityylinen puutarha kukkaistutuksineen, toinen osa on englantilaistyylinen maisemapuisto lampineen ja huvimajoineen. Herttoniemen kartanon pinta-ala oli kaikkiaan 1800 hehtaaria. Roihuvuoren, Myllypuron ja Herttoniemen kaupunginosat ovat syntyneet kartanon maille.

1910-luvulla kartanon omisti maatalousneuvos Karl Bergbom. Hän joutui myymään maita Helsingin kaupungille, koska maatilalle oli vaikea saada työväkeä töihin. Kartano ei pysynyt kauaa Bergbomin omistuksessa vaan sisällissodan alettua vuonna 1917 punakaartilaiset murhasivat hänet kartanoonsa. Kartanon omistus jäi yhdistykselle, joka perusti kartanomuseon.

Kartanon kotisivulla on lisää infoa, mm. aukioloajat.

Mopoa ei kannata parkkeerata Linnanrakentajantielle vaan kannattaa ajaa Johan Sederholmin tien kautta ja kääntyä Vanhan Myllyn ravintolan kyltin kohdalla hyväkuntoiselle hiekkatielle, joka vie suoraan kartanon ja ravintolan vieressä olevalle parkkipaikalle.


Wikipedia (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Käy ihastelemassa kartanoa ja puistoa

Published :  04/09/2016 (d/m/y) 05:43

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...