English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Kärkelän Ruukki

    
A cache by : jlik

Found 3 times (last time was 21/04/2018 (d/m/y) )

  Shown when there are at least four ratings.

Address : Kärkelänkartanontie 411, Salo, Finland     Google maps

Kärkelän ruukkikylä on eräs parhaiten säilyneitä ruukkikyliä Suomessa. Kauppaneuvos Robert Finlay perusti Kärkelänjoen rannalle Suomen ensimmäisen kuparisulaton v. 1766. Sulaton tarkoituksena oli käsitellä muutaman kilometrin päässä sijainneen Orijärven kaivoksen tuottamaa kuparimalmia. Sulattamo toimi reilun vuosisadan aina vuoteen 1882 saakka. Usean omistajanvaihdoksen jälkeen Fiskar-yhtiöstä tuli Kärkelän omistaja. Kuparinsulatuksen päättyessä Kärkelästä tuli maatila.

Vanhin rakennus on joen varrella sijaitseva paja. Hirsiset työväen asuinrakennukset muodostavat idyllisen kokonaisuuden. Nyt ne on vuokrattu kesäasukkaille. Samoin myös Kärkelän kartanon tilanhoitajan käytössä ollut keltainen päärakennus on yksityisomistuksessa. Osa vanhasta navetta- ja meijerirakennuksesta on vuokrattu hevosalan yrittäjälle. Samassa rakennuksessa on Kärkelän ruukin vaunumuseo.

Ruukkikylä sijaitsee n. 4 kilometrin päässä Kiskontieltä. Kovapintainen hiekkatie on helposti ajetavissa myös katupyörällä.


Kärkelän kotisivut (Open in a new window.)

Condition for logging the find

Pysähdy hetkeksi nauttimaan ruukkikylästä.

Published :  09/09/2017 (d/m/y) 11:16

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...