English   |   Suomi
www.motocaching.net
New here? Consider registering. It's easy and free! There are lots of features for registered users.

Motorcycle ride details

Click on picture for larger view

Kaukurintie-Kiskontie (tie 1840)

    
Vaihtoehto väljemmille väylille matkalla Suomusjärveltä Perniöön Latokartanon koskelle. Noin 25 km
A cache by : pleksi

Found 27 times (last time was 18/06/2019 (d/m/y) )


3.7 (18 ratings)

Reitti on n. 25 km tie Kiskosta Perniöön. Tie on pääosin 80-rajoituksella ja ihan mukava ajettava.

Tämä on osa kolmen kätkön sarjaa:
Reitit "Kurkelantie" ja "Kaukurintie-Kiskontie (tie 1840)" tarjoavat leppoisan mutkittelevan reitin "Latokartanon koski" -kätkölle, jos Suomusjärvi ykköstien (tai 110) varrella sopii matkasuunnitelmaan.

Reitin eläisempi pää on Perniössä (Kuuluu Salon kaupunkiin). Maanmittauslaitos antaa sen osoitteeksi Kaukurintie 2374. Googlen mukaan se on Kiskontien alku. Joka tapauksessa kyse on tiestä numero 1840 paikassa, jossa se päättyy tielle numero 52 (Tammisaarentie).

Matkalle on reittikartassa merkitty myös paikka nimeltä Koski (Huomaa, että tämä on eri paikka, kuin reitin eteläpään lähellä oleva kätkö Latokartanon koski : https://motocaching.net/cache/view/id1129).

Paikka löytyy helposti, kun tiehaarassa on sinivalkoinen opaste "Koski"). Osoitteeksi käy esim. Koskenkartanontie 115, Salo. Se poikkeaa reitiltä muutaman minuutin ajomatkan verran. Tämän kätkön kuva on otettu ko. paikassa olevalta sillalta.

Reitin ajaminen ei edellytä Koskella poikkeamista, mutta ehkä kannattaa käväistä, jos on aikaa tai jaloittelun tarvetta. Kartan reititys ei näköjään osaa Koskella kääntyä takaisin samaa asfalttitietä, joten reititys on piirretty lenkkinä.

Wikipedia kertoo Kosken historiasta mm. seuraavaa (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fi) :

"Kosken ruukin perusti vuonna 1679 ruotsalainen Daniel Faxell. Ruukin perustamista edelsivät Faxellin saamat oikeudet Utön kaivoksiin Tukholman ulkosaaristossa. 1790-luvun lopussa Kosken ruukki siirtyi kuparin sulatukseen, joka päättyi 1848. Raudanvalmistus jatkui Kosken uudessa, vuonna 1833 rakennetussa masuunissa vuoteen 1890."

"Helsingin-Turun -rautatie, eli ns. rantarata linjattiin 1890-luvulla kulkemaan Kosken ruukin kautta. Kylän läpi kulkenut rautatielinjaus purettiin vuonna 1990. Nykyisin ratalinja ohittaa kylän lännnen puolelta kolmen tunnelin läpi. Rantaradan oikaisun jälkeen Kosken kylä hiljeni ja palvelut lakkasivat (aikoinaan on ollut kauppoja, pankkeja, sekä posti, ja tietysti rautatieasema). Ihmisiä on muuttanut pois ja bussikaan ei enää kylälle kulje."

"Kosken ruukki kuuluu Suomen huonoimmin tunnettuihin ruukkialueisiin. Osasyy tähän löytyy omistussuhteista; vanha ruukkialue on kokonaisuudessaan sukujen von Julin ja von Limburg Stirum omistuksessa ja pitkälti yksityiskäytössä. Nykyään Koskella harjoitetaan pääasiassa lihakarjataloutta. Museovirasto on vuonna 2009 määritellyt Kosken ruukinalueen yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä."


View route

Condition for logging the find

Jos kävit Koski-nimisessä paikassa matkalla: Kerro, kannattiko käydä (autat muita arvioimaan poikkeaisiko siellä vai ei).

Published :  12/07/2014 (d/m/y) 19:35

Please note that it is possible that the information on this page is not accurate or not up to date. Rules or regulations that are not mentioned here may apply when visiting the place or the conditions on the location may have changed.

Overview of location

View exact route

Found it? Comment?

  • Log 'found it' or comment...